het Goju-Ryu karate is ontstaan in Okinawa. hoewel de naam pas sinds 1930 wordt gebruikt bestond de stijl daarvoor al onder de naam Naha-te.
Goju-Ryu betekend “hard zachte stijl”. het zachte gedeelte heeft hierbij betrekking op ademhaling en circulaire bewegingen. het harde op spierkracht en rechte, directe bewegingen. Een van de doelen binnen deze stijl is het leren van beide vormen, en leren toepassen, wisselen tussen de twee, of gelijktijdig uitvoeren wanneer nodig.

Wanneer Goju-Ryu wordt vergeleken met andere stijlen zijn er veel verschillen op te merken, vooral in de gevechtsafstand en trainingsmethoden. Waar bijvoorbeeld het shotokan karate gebruik maakt van lange standen en het overbruggen van langere afstanden, is het Goju-Ryu gespecialiseerd in “close combat”. Dit is bijvoorbeeld goed te merken bij het beoefenen van “Kakie”, een trainingsvorm voor 2 personen waarbij technieken worden geoefend vanaf extreem korte afstand. Hierbij worden naast de verwachtte stoten, slagen en trappen ook worpen en klemtechnieken getraind.
hieronder ziet U een korte video waarin “kakie” wordt geoefend.

De huidige stijlhouder binnen het Goju-Ryu (voluit; Okinawa Goju-Ryu Bujutsu) is Sensei Higaonna Morio.